- Als je voor de echte ziekenhuisopname al eerder een keer naar het ziekenhuis moet (bijvoorbeeld voor het intakegesprek of om testjes te doen), maak dan foto’s. Doe dit ook van momenten die heel goed te fotograferen zijn, zoals op de weegschaal staan, tijdens het meten van de bloeddruk of het liggen op een ziekenhuisbed. Wanneer je je kind/de kinderen gaat voorbereiden, kun je de foto’s erbij pakken zodat zij een beeld krijgen van de plek waar jij of je partner straks zullen zijn.
- Zoek een rustig moment en vertel open wat er aan de hand is zodat de kinderen ook open over hun gevoelens kunnen zijn.
- Een voorleesboek is daarbij een handige steun in de rug. Klik hier voor ons boek en ‘Tips voor het gebruik van het voorleesboek’.
- Sluit aan op de (magische) belevingswereld van jonge kinderen en heb vertrouwen in de kracht van je kind. Vertel niet teveel tegelijk en geef eerlijke informatie, zo voorkom je dat kinderen gaan fantaseren.
- Luister (actief) naar wat je kind te zeggen heeft. Neem je kind en zijn gevoelens serieus en laat hem/ haar vragen stellen.
- Zorg voor geborgenheid en aandacht.
- Probeer te regelen dat het kind gewoon thuis kan blijven in zijn/haar eigen vertrouwde omgeving.
- Als je zelf als ouder alle aandacht nodig hebt voor de andere zieke ouder, zorg dan dat er iemand anders is voor het kind in plaats van je kind ergens te laten logeren. Bereid in dat geval je kind voor op de komst van de ander.
- Vertel op school wat er gaat gebeuren zodat zij er rekening mee kunnen houden in de klas en een oogje op je kind kunnen houden.
- Geef kinderen een paar doktersspulletjes zodat ze zelf met de poppen/knuffels ‘ziekenhuisje kunnen spelen’. Soms met jou erbij, soms alleen. In hun eigen wereld en spel raken ze vaak veel emotie kwijt en kunnen ze dingen een plekje geven.
- In het ziekenhuis kun je ook altijd terecht bij een maatschappelijk werker. Niet alleen om over je eigen zorgen te praten, maar ook om te bespreken hoe je je kind het beste kunt betrekken bij een ziekenhuisopname van je partner.