dokter

Kinderboek

Het verhaal

Mama vertelt aan haar dochtertje Chrissie dat mama naar het ziekenhuis moet. Stiekem maakt Chrissie zich een beetje zorgen, want wat is eigenlijk een ziekenhuis? Zullen ze goed voor mama zorgen? En komt ze snel weer thuis? Als Chrissie slaapt, komen spulletjes uit haar dokterskoffer tot leven. Dokter David, een stethoscoop, leidt Chrissie rond in het ziekenhuis. Ze zit op een vliegend bed, ruikt vreemde luchtjes, neemt een kijkje op de grote-mensen-afdeling en ontdekt nog veel meer… Elk jaar worden duizenden ouders opgenomen in het ziekenhuis. Soms voor een paar dagen, soms langer. Een spannende periode. Ook heel jonge kinderen voelen deze spanning haarfijn aan. Er mist ineens een belangrijk iemand in huis. Waar is mama eigenlijk? Waarom moet ze naar het ziekenhuis? Wanneer komt ze weer thuis? Elke situatie is anders en elk kind heeft andere vragen. Dit boek biedt ouders de perfecte basis om hun eigen verhaal te vertellen.

Bestel Mama gaat naar het ziekenhuis
Bestel papa gaat naar het ziekenhuis

Inkijkexemplaar

Blader hier door het voorleesboek.

Tips voor het gebruik van het voorleesboek

Sandra Vuijk (kindercoach, pedagoog en kinderverpleegkundige):

“Dit boek biedt een mooi handvat om op een positieve, open manier met peuters en kleuters te communiceren en op hun belevingswereld aan te sluiten. Enkele tips die ik bij het gebruik hiervan graag wil geven:

  • Kies een rustig moment om samen met het kind het boekje te lezen en zorg ervoor dat de peuter daarna ook nog even iets anders kan doen, ter ontspanning en verwerking. Het is af te raden om het boekje vlak voor het slapengaan te lezen.
  • Gebruik de illustraties als ingang voor een gesprekje. Laat vooral het kind vertellen wat hij ziet en ga in op zijn waarnemingen en vragen. Het verhaal kan als leidraad gebruikt worden om er een persoonlijk verhaal van te maken.
  • Luister naar het kind en neem hem/haar serieus. Geef korte antwoorden op de gestelde vragen. Peuters en kleuters kunnen nog niet abstract denken. Uitgebreide antwoorden helpen hen niet.
  • Ondersteun uitleg zo mogelijk met spel, bijv. spelen met een pop/knuffel, het kind laten kleien of tekenen. Spel kan voor kinderen een goed manier zijn om hun gedachten en emoties te uiten.
  • Zorg voor voldoende veiligheid, vertrouwen en geborgenheid voor het kind. Bijvoorbeeld door een vertrouwde knuffel die meekijkt en meeluistert bij het lezen van het boekje en die meegaat op bezoek in het ziekenhuis.
  • Pak ook tijdens en na de ziekenhuisopname het boekje er regelmatig even samen bij, voor herkenning en verwerking van wat er in het kind omgaat. Leg het boekje op een toegankelijke plek, zodat het kind er naar eigen behoefte in kan kijken.

Maar bovenal: heb vertrouwen in jezelf als ouder/opvoeder/begeleider én in de kracht van het kind. Dat is naar mijn mening de belangrijkste basis voor een effectieve toepassing van dit prachtige boek.”

Over de makers

De auteur Miriam Smit-Vuijk:

“De operatie van mijn man zorgde voor een onrustige periode voor het hele gezin. Ik wilde mijn kinderen zo goed mogelijk uitleggen waar papa naar toe ging. Helaas was er geen boek wat ik hierbij kon gebruiken. En dat terwijl er jaarlijks duizenden jonge gezinnen in een vergelijkbare situatie komen. Daarom besloot ik zelf een boek te schrijven en uit te geven. Op basis van eigen ervaring en met hulp van professionele zorgverleners. Een steuntje in de rug voor andere gezinnen.”

De illustrator Lenie van de Brug:

“Voor het verhaal dat Miriam wil vertellen zijn gedetailleerde tekeningen erg belangrijk. Mijn stijl van illustreren sluit daar heel goed bij aan. Ik kleur mijn tekeningen namelijk in door – in laagjes – gebruik te maken van stukjes papier in combinatie met andere materialen. Met veel plezier heb ik voor elk detail in dit prentenboek gezocht naar een zo realistisch mogelijke benadering die aansluit bij de fantasiewereld van kleine kinderen.”

Wil je weten hoe het boek tot stand is gekomen?

Kijk dan naar dit filmpje:

Publiciteit en recensies

Op Global Parents Day, maandag 1 juni 2015, nam het Academisch Medisch Centrum (AMC) in de persoon van hartchirurg prof.dr.mr. Bas de Mol het eerste boekje ‘Papa gaat naar het ziekenhuis’ in ontvangst. Het AMC onderkende het belang van goede voorlichting aan kinderen van patiënten en ondersteunt het voorleesboek: “Het is weer een nieuwe manier om ouders en kinderen te helpen bij dit moeilijke onderwerp.”

Acteur John Buijsman las het boek voor aan 20 kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Of zijn verhaal klopte met de werkelijkheid konden de kinderen zelf ontdekken: na het voorlezen mochten ze onder begeleiding zelf een paar plekken in het ziekenhuis bezoeken.

(fotografie: Ad Bogaard)

Deze feestelijke introductie leverde toentertijd de nodige publiciteit en recensies (doorlinken/tekst zie hieronder) op.

Recensies

Roel Govers – Stichting Lezen & Schrijven:

Ik ben blij dat Miriam Smit-Vuijk dit boek heeft gemaakt. Kinderen willen voorgelezen worden over dingen die hen interesseren. Als papa of mama naar het ziekenhuis moet, willen ze daar meer over weten.”

Prof. dr. mr. Bas de Mol – Hoofd cardio thoracale chirurgie AMC:

Alle zieke ouders hebben baat bij dit boek. Als ouders van jonge kinderen een operatie moeten ondergaan, zijn hun kindjes bang en bezorgd. Als je ze dan gerust kunt stellen, helpt dat ook de patiënt. Een ouder die weet dat zijn kinderen bang zijn, is zelf angstiger en dat vergroot de kans op onrust en verwardheid bij een operatie die toch al heel ingrijpend is.”

Sandra Vuijk – Kindercoach, pedagoog en kinderverpleegkundige:

“Hiermee wordt eindelijk aan een grote behoefte voldaan: een praktisch en kindgericht hulpmiddel om peuters en kleuters te begeleiden bij een ziekenhuisopname van hun papa of mama. Dit boek biedt een mooi handvat om op een positieve, open manier met peuters en kleuters te communiceren en op hun belevingswereld aan te sluiten.”

Corine Jansen – Chief Listening Officer:

“Als we het in Nederland serieus menen met de ‘patiënt als partner’ en dus ook de naasten heel serieus nemen, mag dit boek in geen enkel ziekenhuis ontbreken. Wat erg dat dit nog niet bestond en wat goed dat Miriam deze leemte op voortreffelijke wijze heeft gevuld.”

Website Zeldzame Bloedziekten 

“Veel boeken die mensen met zeldzame bloedziekten kunnen gebruiken om voorlichting te geven aan hun kinderen gaan over kanker. Het is erg fijn dat deze boeken nu niet specifiek over kanker gaan maar ook gebruikt kunnen worden door mensen die een andere zeldzame bloedziekte hebben.”

Nederlandse Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB):

“Het zijn goede boeken om met kleuters het thema ziekenhuis in het algemeen te bespreken of specifiek aandacht te besteden aan een leerling wiens papa of mama naar het ziekenhuis moet.”