dokter

Ook ING besteedt aandacht aan het boek

Artikel geplaatst op het intranet van ING Nederland 3-6-2015
‘Papa gaat naar het ziekenhuis?*’ Dat is de titel van het boek speciaal voor kinderen (twee tot zes jaar) waarvan een van de ouders opgenomen wordt in het ziekenhuis. Het boek is geschreven door collega Miriam Smit – Vuijk. Toen haar man geopereerd moest worden ontdekte ze dat er geen boek voor kinderen hierover bestond. Daar bracht ze verandering in, door er zelf een boek over te schrijven. Maandag 1 juni was de officiële uitreiking in het AMC in Amsterdam

Miriam, werkzaam bij Corporate Communications Bank: “Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, een vergelijkbaar boek bestaat nog niet; ook niet internationaal. En dat terwijl er elk jaar duizenden papa’s en mama’s worden opgenomen in het ziekenhuis. Soms voor een paar dagen, soms langer. Jaarlijks in NL 440.000 klinische opnames van mensen tussen 20 en 45 – een categorie waarvan een groot deel jonge kinderen heeft. Het is niet alleen een stressvolle periode voor de patiënt, maar ook voor de rest van het gezin. Er mist ineens een belangrijk iemand in huis. Iemand die met je speelt, die je traantjes droogt als je verdrietig bent, die je ’s avonds instopt als je gaat slapen. Waar is hij eigenlijk? Waarom moet hij naar het ziekenhuis? Wanneer komt hij weer thuis? Mag ik naar hem toe? Allemaal vragen die kinderen aan hun ouders kunnen stellen. Het ene kind zal meer willen weten dan het andere.”
“Anderhalf jaar geleden kwam ik zelf in zo’n situatie terecht. Mijn man moest naar het ziekenhuis voor een operatie en ik wilde ons dochtertje van tweeëneenhalf laten weten waar papa de komende week zou zijn. Ik ben op zoek gegaan naar een boekje wat ik hierbij zou kunnen gebruiken. De bestaande peuterboekjes gingen over kinderen die zelf naar het ziekenhuis moesten. Een niet-vergelijkbare situatie dus. Omdat ik heb ervaren dat je als ouder in zo’n periode al zoveel andere zorgen aan je hoofd hebt, besloot ik zelf een boek te schrijven en in eigen beheer uit te geven. Een boek dat als basis dient voor je eigen verhaal. Immers, elke situatie is weer anders en elk kind heeft weer andere vragen. Hopelijk biedt mijn boek voor veel ouders een steuntje in de rug in een vervelende periode.””Bij de totstandkoming van het boek heb ik verschillende deskundigen geraadpleegd. Op medisch gebied (psychologen, kinderarts, verpleegkundigen) en op schrijversgebied (diverse kinderboekenauteurs). Patiëntenvoorlichters, artsen, ouders van jonge kinderen, peuterleidsters, wie ik hier ook over spreek, ze zijn allemaal erg enthousiast over het concept en steunen mijn initiatief van harte. Ook collega’s bij ING komen regelmatig met handige tips, connecties en ideeën. Heel mooi te ervaren hoe betrokken mensen zijn en bereid je te helpen jouw droom tot een succes te maken.””Naast het boek heb ik de site www.naarhetziekenhuis.nl ontwikkeld. Daar kunnen ouders ervaringen kunnen delen met andere ouders en vinden ze informatie van zorgverleners over hoe je kleine kinderen het beste kunt voorlichten als een van de ouders naar het ziekenhuis moet.”
“Ik geef het boek in eigen beheer uit. Dit betekent dat ik het zelf financier en zelf de marketing en PR doe. Een hele klus, maar ik ben er zo van overtuigd dat het concept goed in elkaar steekt en dat er behoefte aan is, dat ik er met alle liefde mijn schaarse vrije uren in stop. Mijn ervaring als communicatiemanager helpt me hierbij gelukkig enorm. En als je iets met volle overtuiging en vanuit je kracht doet, gaat het je lukken dat weet ik zeker!”
Steuntje in de rug
“Mijn ambitie? Allereerst zoveel mogelijk gezinnen in Nederland een steuntje in de rug bieden met dit boek. Ouders en zorgverleners meer bewust maken van het feit dat kleine kinderen ook al behoefte hebben aan uitleg van de situatie wanneer papa of mama naar het ziekenhuis gaat. Hoe klein ze ook zijn, ze hebben veel door en voelen vaak haarfijn aan dat er ‘iets aan de hand is’. Dat moet je niet negeren. Sterker nog, door het er over te hebben, creëer je rust in huis en dat geeft degene die in het ziekenhuis ligt ook weer een rustiger gevoel wat alleen maar goed is voor zijn/haar herstel. Wie weet vind ik nog een sponsor die het belang van voorlichting aan jonge kinderen over dit onderwerp onderschrijft en mij hierbij wil ondersteunen. En daarna is het de bedoeling dat ik het in het buitenland ga uitgeven. The sky is the limit!”
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://naarhetziekenhuis.nl/.* Er bestaat ook een versie: “Mama gaat naar het ziekenhuis